Povestea noastră

Am devenit părinți. Fiind responsabili de viața copiilor noștri, am căutat ca ei să petreacă cât mai mult timp în natură și am profitat de orice astfel de ocazie. Asta ne-a adus împreună pe noi, membrii PeterPan Forest Kids și în curând ne-am dat seama că urmărim aceleași principii în creșterea copiilor, când, la fiecare întâlnire, discuțiile noastre se axau în jurul modalităților de a crea un mediu ideal pentru ei, unde pot să crească sănătoși și bucuroși.
Pe această cale am ajuns la ideea de a fonda o grădiniță din pădure. În Târgu Mureș încă nu exista o astfel de grădiniță, dar în țările scandinave sunt prezente de mai mulți ani, și există câteva și în țara noastră. Pentru noi a devenit curând clar calea și scopul de urmat și am început să facem tot ce putem pentru a le atinge. Deoarece cu toții am avut o experiență profesională în diferite arii legate de dezvoltarea copiilor, împreună am alcătuit un concept al grădiniței ideale. Prin numele asociației l-am introdus pe Peter Pan în echipa noastră, deoarece pentru noi acest personaj reprezintă copilăria eternă. Găsind în fiecare lucru banal ceva interesant și miraculos, Peter Pan este curios, și percepe fiecare zi ca o nouă aventură. Naiv și onest, nu se lasă influențat de societate, nu dorește să devină adult, de teamă să nu piardă aceste trăsături de neprețuit, pe care mulți adulți le uită.Ce este grădinița din pădure?
Metodologia

•Educatorul nostru este un observator al nevoilor și înclinațiilor copilului, este destul de flexibil și se poate adapta la interesele și nevoile copilului
•Prioritatea educatorului este siguranța copiilor și a echipei și poate oferi o provocare corespunzătoare pentru ei, poate distinge situațiile cu risc de cele periculoase
•Cunoaște caracteristicile vârstei și asigură un nivel adecvat de provocare atât individual, cât și în echipă

• Îi împuternicește pe copii să își urmeze propriile curiozități și interese
• Îi oferă posibilitatea de a se juca creativ și a se dezvolta AICI și ACUM
• Procesul lor de învățare este observat în fiecare moment și următoarele etape sunt planificate cu flexibilitate
• Oferă copilului cadrul/noțiunea unui proces de continuitate
Când copiii pot să aleagă când, unde, ce și cum vor să se joace (jocul liber și beneficiile lui): • Folosim o metodă de educare bazată pe joc și loc. Cercetătorii în educație și dezvoltare sunt de acord cu faptul că în primii ani ai copilăriei forma ideală de învățare este jocul.
• Jocul liber este nestructurat, voluntar și inițiat de către copil permițându-i să își dezvolte imaginația. Între timp ei explorează și experimentează lumea înconjurătoare.
• Jocul spontan se dezvoltă în mod natural din curiozitatea, iubirea pentru descoperire și entuziasmul copilului.
• Jocul liber dezvoltă creativitatea și gândirea critică.
• Prin joc se activează motivația intrinsecă, un element foarte important în procesul de învățare.
• Jocul liber dezvoltă capacitățile individuale, sociale și emoționale.
• Posibilitatea de a alege independent le dezvoltă autonomia, siguranța de sine și flexibilitatea în gândire
Se pot organiza întâlni cu educatoarele noastre la o oră pre-stabilită pentru a da feedback.
Echipa

Lőrincz Eszter
educator

Balázs Timea
educator
Ca orice copil, şi eu mergeam bucuroasă la bunici ori de câte ori puteam. Ceea ce mă atrăgea acolo nu erau neapărat bunătăţile făcute de bunica mea sau alintarea primită acolo. Noi locuiam la bloc, pe când bunicii mei trăiau într-o casă cu grădină. Îmi plăcea la nebunie să îndeletnicesc în grădină şi să hrănesc animalele din ogradă. Întotdeauna aveam animalul meu preferat şi încercam să petrec cât mai mult timp cu el. Nu aveam nevoie de nicio jucărie în mod special, primeam totul de la natură.
Ca adulţi, majoritatea dintre noi nu ne facem destul timp ca să ne întoarcem la natură şi încercăm să ascundem, să înăbuşim copilul din noi. Spre norocul meu, eu nu prea am reuşit să reduc la tăcere copilul din mine şi asta m-a atras spre lumea grădiniţei. Cred că singurul mod de a forma o legătură reală cu copii este să dăm frâu liber copilului din noi şi să încercăm să trăim iar în lumea lor.
Înainte de grădiniţa din pădure am lucrat timp de cinci ani ca pedagog-asistent la o grădiniţă Montessori, obţinând o experienţă vastă şi nenumărate amintiri, iar acum, bazându-mă pe acestea, încerc să-i ajut pe copii din grădiniţa din pădure să-şi facă propriile amintiri şi expereenţe.

Gál Aliz
membru fondator, președinte

Blizik Anitta- Picur
membru fondator

Magdás Tünde
membru fondator

Aura Bofan
Vă așteptăm cu drag înscrierile la o muncă în echipă (urmărește evenimentele pe pagina noastră de Facebook):
- grădinărit
- muncă administrativă
- activități pedagogice (ex.muzică, cunoștințe de mediu, jocuri de dezvoltarea empatiei,etc.)
Dacă vă simțiți aproape de metodologie, de atmosfera grădiniței noastre din pădure, aveți întrebări sau sunteți curioși despre cum arată o zi în calitate de părinte sau educator și doriți să ne vizitați, vă rugăm să ne contactați la următoarea adresă de e-mail: peterpanforestkids@gmail.com.