Történetünk

Gyerekeink születtek, így szülővé váltunk. Mindnyájan fontosnak tartottuk, hogy gyerekeink sokat legyenek a természetben és ezzel kapcsolatban minden lehetőséget meg is ragadtunk. Így hozott minket össze a sors és mivel hasonló elveket követünk, minden találkozáskor tovább gondolkodtunk azon, hogy hogyan teremthetnénk gyermekeinknek olyan környezetet, ahol egészségesebbek, boldogabbak lehetnének.

Így jutottunk el az erdei óvoda alapításának ötletéig. Marosvásárhelyen ugyan nem létezik még hasonló, ugyanakkor a skandináv országokban már több mint huszonöt éve működnek erdei óvodák és saját országunkban sem új keletű a dolog. Egyre inkább láttuk a célt, hogy ez az, amit nagyon szeretnénk, ezért pedig minden tőlünk telhetőt meg is tettünk. Mivel mindegyikünknek volt szakmai tapasztalata a gyerekek különböző fejlesztési módszereiben, összeraktuk azt az ideális óvodát, mely szerintünk a leginkább képviseli a gyerekkor tökéletes változatát.

Egyesületünk nevében azért találkozunk Pán Péterrel, mert ez a meseszereplő jól szimbolizálja számunkra a gyermekiességet, mert ő mindig megtalálja az apró dolgokban a csodát, kíváncsi, kalandosnak tekinti a mindennapokat, játékosan áll a dolgokhoz, őszinte, nem veszi fel a társadalom által megszabott maszkokat, egy örök gyerek. Ezeket a tulajdonságokat jó lenne néha ellesni felnőttként is a gyerekektől.
 

Mi az erdei óvoda?

 

Az erdei óvoda kifejezés azokra az óvodákra vonatkozik, amelyek napi szinten a természetben, gyakran az erdőben, oktatják, nevelik – időjárástól függetlenül - a gyerekeket. Ez a gyakorlat annak a megértésén alapszik, hogy a gyerekek jobban tudnak mozogni és játszani a természetben, mint a négy fal között, és hogy már ifjúkorban képesek elsajátítani egyfajta természettudatosságot. Mozgásigényük teret kap, kíváncsiságukat, megismerési vágyukat kifejezhetik és megélhetik, miközben testileg-lelkileg fejlődnek, tudásban gyarapodnak. Mindeközben megtanulják a természet tiszteletét, a természettel való együttélés titkait. Ennek az a feltétele, hogy a nevelés-oktatás épületen kívül történjen.

 

Módszertan

EMERGENT CURRICULUM / (a gyerekek érdeklődéséből kialakuló tanterv):

A tanulás a természet által biztosított pillanatok közvetlen eredménye. Ezt szolgálja a kiemelkedő- önalakító (emergent) tanterv, mely magában foglal minden olyan modellt, amely gyermekek (0-8 éves korig) számára minőségi szabadtéri időt biztosít, mint a tanterv szervezési koncepciója (Larimore, 2016; Sobel, 2014). Egy olyan tantervet követ, amely a gyermekek érdeklődéséből fakad, szezonális eseményekkel teli (Andrachuk et al., 2014; Kenny, 2013; Larimore, 2011; R. Moore & Cosco, 2014; Sobel, 2016; Warden, 2012) és hangsúlyozza a természettel együtt való tanulást, amellett, hogy a természetben vagy a természetről tanulnának. (Larimore, 2018, 2019; Warden, 2015). Ezen kívül a természet-alapú kontextusban a pedagógusok becsempészik indirekt módon az információátadást, tudást, ha helyét látják ennek, illetve együtt tanulnak a gyermekekkel és partneri szinten játszanak.

A pedagógus szerepe:

- Facilitátori szerepet tölt be, a gyermek társaként fedezi fel a körülötte lévő világot, nem kész információkkal szolgál, hanem rávezeti őt, megtanítja a tudás megszerzésére és a problémák megoldásának megtalálására, kíváncsiságát felébresztve.
- Megfigyeli a gyermek szükségleteit és hajlamait, képes kellően rugalmasnak lenni és alkalmazkodni a gyermek igényeihez és egyben a helyzet adta lehetőségekhez.
- Elsődleges fontosságúnak tartja a gyermek és a csapat biztonságát, biztosítva a megfelelő kihívást számukra, képes különbséget tenni a rizikó és veszély között.
- Ismeri a korosztály jellegzetességeit és megfelelő kihívási szintet biztosít úgy egyénileg, mint a csapatnak.
Tervezés minden pillanatban:

•Elősegíti a gyermeket, hogy irányítsa a saját tanulását
•Felhatalmazza a gyermekeket arra, hogy kövessék saját kíváncsiságaikat és érdekeiket
•Lehetővé teszi számukra, hogy kreatívan játszhassanak és fejlődjenek ITT és MOST
•Lehetővé teszi számunkra, hogy támogassuk tanulási folyamataikat; bármelyik pillanatban rugalmasan újratervezhetjük a következő lépéseket
•Teret ad a gyermekek számára a folyamatosság kialakításához

Amikor a gyermekek megválaszthatják, hogy hol, mikor és mit játszhatnak (a szabad játék és pozitív hatásai):

•Ez egy játszás- és helyszín alapú nevelési megközelítés. Fejlődési és nevelési szakemberek egyetértenek abban, hogy a játék az ideális formája a tanulásnak a korai gyermekkorban.
•A szabad játék nincs strukturálva, gyerek által önkéntesen kezdeményezett aktivitás, amely megengedi nekik, hogy a képzeletükre alapozzanak, miközben felfedezik és megtapasztalják a körülöttük lévő világot.
•A spontán játék a gyerek természetes kíváncsiságából, felfedezés iránti vágyából és beleéléséből származik.
•Fejleszti a kreativitást és a kritikus gondolkodást.
•A játszás során belső motiváció lép fel, aminek nagyon fontos szerepe van a tanulási folyamatban.
•Személyes, társadalmi és érzelmi képességeiket fejlesztik általa a gyerekek.
•A rugalmasságot és a magabiztosságot növelik azáltal, hogy függetlenséget és választási lehetőséget kapnak.
Gyerekek fejlődésének követése

A gyermeke előrehaladásának megfigyelése és nyomon követése holisztikusabb, értelmesebb és személyre szabottabb lesz, és a folyamat lehetővé teszi számunkra, hogy jobb munkakapcsolatot alakítsunk ki a szülővel.
Pedagógusainktól előre megegyezett időpontban igényelhető a személyes találkozás visszajelzés adás érdekében.
 

A csapat

Csapatunk erőssége a sokszínűség és különböző téren szerzett tapasztalatok szinergiája. Nemcsak szakmai szempontból figyelünk magunkra, hanem nagy szerepet kap az érzelmi biztonság, amit továbbadunk óvodásainknak. Szeretettel és kedves határozottsággal közelítjük meg a gyerekeket. Hangsúlyt fektetünk a biztonságra (elsősegély képzések), a szakszerűségre (külföldi és belföldi képzéseken való részvétel) és csapatszellemünk táplálására (feedback adás-kapás, együttlétek, megbeszélések).

Mazinger Eszter

pedagógus


Életemnek 18 évét Bereckben éltem, az Ojtozi-szoros kapujában. Kis falumat bejártam az erdőtől a patak partjáig, játszóterem pedig a hátsó udvar volt, tele rejtéllyel és kihívásokkal. Gazdálkodó szüleim jó példával jártak előttem, így hamar beleszerettem a növények, az állatok és a kétkezi munka világába. Nem riadtam vissza az időjárás változó arcától, hanem alkalmazkodtam és soha nem unatkoztam. Megtanultam, hogy a természet sokkal nagyobb és gazdagabb annál, amit szavakkal és képekkel visszaadhatunk róla, de csak bátorsággal fedezhetjük fel. Játszótársaim a szomszéd gyerekek voltak, kicsitől a nagyig, a természet pedig méretre igazított fejlődési teret biztosított számunkra. Mindig is vonzott a gyerekekkel való foglalkozás öröme, de leginkább az óvodások izgalmas világához való tartozás. Tanulmányaimat a Bod Péter Tanítóképzőben, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, óvodai és elemi oktatás pedagógiai szakán végeztem. Ma pedig nincs nagyobb örömöm annál, hogy látom a gyerekek tekintetén az őszinte érdeklődést, a kíváncsiságot. S lehet, hogy el fogják felejteni, amit mondtam, de mindazt, amit láttak, szagoltak, tapintottak és ahogyan közben érezték magukat, azt soha! Szívből kívánom, hogy minden gyerek tudjon inni a természet csodálatos forrásaiból!

Vass Eszter

pedagógus


Gyermekként a kedvenc vakációzásom ott kezdődött, hogy megszökhettem a tömbház falai közül nagyszüleimhez falura. Náluk mindig igazán koszos lehettem. Napi teendőiket végezve tették számomra érdekessé és figyelemfelkeltővé a kétkezi munkát, a gondoskodást, a természet hatalmasságát. Kis kapával a kezemben büszkén léptem a megművelésre váró földekre. Gyerekseregünk egyik fő küldetése az erdő mélyén rejlő forrás kitisztítása volt. Olyan fontosnak gondoltuk szerepkörünket, hogy minden nap ellátogattunk a "százholdas pagonyunkba" ahová felnőtt kíséret be nem tehette lábát. Mindez megtanított figyelni egymásra, észrevenni a természet apró csodáit, a gondoskodást és a lehető legnagyobb belső nyugalomra ösztönzött.

Annamária McCormick

pedagógus


Csendes gyermek voltam. Nagyon figyeltem arra, hogy mi zajlik a környezetemben, főleg a benne levő emberekkel. Rajzolni szerettem és festeni. Majd később táncolni és tanulni. Kis koromban nem sok időt töltöttem a természetben. Igaz, elvittek néha az erdőbe és volt egy-két falun töltött nyaram, de én ott is akkor voltam a legboldogabb, ha az almafára mászhattam a mesés könyvemmel és órákon keresztül mesét olvashattam. Szerettem és szeretem a varázslatot és a csodát. Az első emlékezetes nagy találkozásom az erdővel 2017-ben volt Portugáliában, amikor elmentem 9 napra túrázni. Ahogy napról napra mentem mendegéltem erdőn mezőn keresztül majd az óceán partján a sátrammal, szembenézve a külső és belső kihívásokkal, megéreztem, hogy mit jelent hazaérni önmagamhoz. A csendben és a természet közelében elindult egy folyamat aminek köszönhetően tisztábban ráláthattam a belső erőforrásaimra. Azóta is rendszeresen a természetbe vagy a csendbe vonulok, hogy belső erőmhöz és a céljaimhoz közelebb lehessek. A Sapientia marosvásárhelyi székhelyén végeztem szociálpedagógia szakon. Az én célom az erdei oviban, hogy a gyermekek mellett legyek, hogy szeretettel és valódi elfogadással támogassam őket abban, hogy felfedezzék a világot és a valódi szép önmagukat. Támogatom őket, hogy kölcsönös tiszteletben és biztonságban gyökerező kapcsolatokat ápoljanak saját magukkal, egymással és a Föld bolygóval.

Zöldi Csilla

pedagógus


Felső Maros mentén, Magyarón nőttem fel, többnyire a természetben, a Maros parton barangolva. Mindig velem tartott a kutyám, aki hűséges volt és önzetlenül szeretett. Gyerekként sokat jártunk gombászni,gyümölcsöt szedni, szénázni, kapálni. Amikor a Maros parton lógtunk reggeltől estig, szüleink ha aggódtak is, tudták, nem éhezünk:kukoricát sütöttünk a barátainkkal vagy krumplit. Mindig szenes volt a szánk,fogunk. Igazi gyerekkorom volt. Most részese vagyok más gyerekek gyerekkorának. 2 gyerekes anyaként, tudom mennyire fontos a szabad játék, a természet közelsége. Hálás vagyok, hogy egy ilyen lelkes, tapasztalt csapathoz tartozhatok. Rengeteget tanulok és fejlődök mellettük.Köszönöm!

Gál Aliz

alapító tag, elnök


Nagyrészt szabadban töltött gyermekkorom meghatározó volt számomra, melyben állatokkal játszhattam, gondozhattam őket, mocskos lehettem, szabadon mozoghattam és fákra mászhattam. Az akkor tapasztalt őszinte gyermeki lelkesedésem szeretném megtartani és a kalandok keresésében Pán Péter példaképként irányít. Felnőttként, pszichológia egyetemet végezve, még nagyobb helyet kapott az életemben a játékos fejlesztés, a gyermek lélektanának mágikus elemei, a természet közeli gyermekkor fontossága és mindennek ismertem már a szakszerű hatékonyságát is a kiegyensúlyozott, boldog és egészséges fejlődésben. Ennél jobb kombinációt nem is tudnék elképzelni magamnak, mint a természet, gyerek játék és pszichológia adhat a mindennapjaimnak. Szeretném ha minden gyermek igazán gyermek maradhatna! Így tökéletes számomra az erdei óvoda világa!

Blizik Anitta- Picur

alapító tag


Három dolog van, amit ide írok alapító tagként. Fiatal koromban sokszor megszöktem a természetbe, mert az ott felkínált kihívások hada és élettapasztalások szembesítettek önmagammal, képeségeimmel. Ez lett a szakmám is. Felnőttként 2009-ben ismerkedtem meg az outdoor élménypedagógiával, majd outdoor oktatóként vezettem programokat az Outward Bound Romania-nál. Itt arra törekedtem, hogy minél mélyrehatóbb lehetőséget teremtsek a résztvevőknek a kényelmi zónájuk elhagyására, ezáltal tanulva magukról, társaikról és környezetükről. Anyává válás után az motivált, hogy egy olyan természetközeli óvodát alapítsunk, ahol a gyerekeimnek tere és ideje van lenni és a saját ritmusukban, önfeledt játék, tapasztalások által fejlődni ezzel megalapozva életszemléletüket.

Magdás Tünde

alapító tag


Erdővidéken nevelkedtem. Érettségi után két egyetemre is felvételiztem, óvó- tanító képzőbe, valamint színész szakra. A felvételi mindkét helyre sikerült, a döntés pedig nagyon nehéz volt. Végül a Marosvásárhelyi Egyetem színész szakán kötöttem ki ezzel párhuzamosan végeztem az Egyetem Tanárképző Intézetében is. Azért választottam az utóbbit, mert úgy láttam a tanügyi rendszerben olyan elvárások vannak, amelyekkel nem tudnék azonosulni. A színházban a játék lehetőségét fedeztem fel és ezt gyorsan próbáltam gyerekekkel is gyakorlatba ültetni, erre pedig a Talentum Alapítványtól kaptam nagyszerű lehetőséget. Célom, hogy a gyerekek akikkel foglalkozom délutáni tevékenységeimen jól érezzék magukat, játszanak és mozogjanak. Meggyőződésem, hogy a színházi- és drámajátékok nagyban hozzájárulnak a gyermekek olyan készségeinek fejlesztésében, amire az életben igazán szükségük lehet (empatikus, koncentrációs, gondolkodás …). Marosvásárhelyen a legjobban az erdeinkben töltött családi hétvégéink hiányoztak, nem véletlenül kerültünk az alapító tagok társaságába, akikkel minden alkalmat megragadtunk, hogy gyerekeinkkel a természetben lehessünk. Az erdei ovi világa ötvözi az értékrendem fontos elemeit, a természetet, a játékot, az alternatív oktatást, egészséget, környezetvédelmet, családias hangulatot. Ennél jobbat nem kívánhatok a gyerekeimnek és más gyerekeinek sem! Hálás vagyok a Peter Pan Forest Kids Egyesület létezéséért!

Aura Bofan


Ki is Aura? Napi szinten, többszörösen keresem önmagam és gyakran eltévedek. Van egy önmagamat felfedező füzetem, ahova sok féle érdeklődési köröm bekerült az idők folyamán.Van egy pár függőségem, bevallom: a világ nyelvei, a hegyek felfedezése, a sportok és a felhők tanulmányozása. A tanulás folyamata kíváncsivá tett és a tudatlan utazások helyett a megismerést, átalakulást, tanulást választottam, vagy nevezhetjük bárhogyan ezt a kíváncsi gyúrmát bennem. Ez a kíváncsiság és zavarodottság oda vezetett, hogy megbarátkozzak a nem kényelmes helyzetekkel is, és így egyes felfedezéseim igazán nyomatékosak voltak. Viszont, bármennyire is elkomplikálódnak a belső világaim, tudom, hogy a természetbe való kimozdulás mindig megjavít. Megtanultam elfogadni, hogy néha a harmónia törékeny egyensúlyban van, hogy az érzéseim olyanok mint az időjárás, és csak kicsit másabbak, mint a kis törzsöm többi tagjának, kik 36 és 3 évesek: egyszer felhős, egyszer napsütéses. Egy napon, amikor az óvodákat vadásztam, meghúztam a tökéletes helyiség kontúr vonalát. MIt kellene magába foglalnia, hogyan nézzen ki, kik lennének a lakói? Fél évvel később felfedeztem az erdei óvodát. Beléptem, és nem akartam többet kilépni belőle. Felfedeztem benne egy vidám nyugodtságot, láttam bizalom építő téglákat, éreztem a fák türelmét, melyek a huncutságtól teli zsebű gyerekeket hintáztatták. Mai napig meglep ez ez óvoda valami újjal. Részese lehetek a pedagógusok őszinte kíváncsiságának az iránt, amit a gyerekeket érdekli és amit a gyerekek tesznek-és ez nem kis dolog, egyáltalán! Mekkora lehetőség lehet, hogy ilyen kis korban már megismerheted igazán önmagad, felfedezheted a természet zugait és a saját belső természeted is! Úgy érzem most, hogy ezt a felfedezést meg kell ismertessem más szülőkkel is. És az én történetem még csak itt kezdődik el: egy kis segítség a fordításban, egy kis javítás, egy kis történet leírása a Peter Pannél történt élményekről. A játékosság, a kíváncsiság, a tettre készség mind kis kockák, melyeket egyenként egymásra rakunk és szépen gyarapodunk.
Légy részese a csapatnak.

Az erdei óvodánk azt is meg szeretné tanítani a gyermekeknek, hogy a közösségnek ereje van és összefogással többet érhetünk el. Ebbe a szülőket, önkénteseket is szeretnénk bevonni és lehetőséget adni ennek megtapasztalására.
Örömmel várjuk jelentkezésed meghírdetett kalákáinkon (kövess minket Facebook-on), de részt vehetsz:
-kerti munkákban
-adminisztratív munkákban
-pedagógusi foglalkozások tartásában (pl.zene, környezetismeret, empátia gyakorlása, stb.)

Ha közel érzed magadhoz az erdei óvodánk módszertanát, hangulatát vagy kérdéseid vannak szülőként, pedagógusként, esetleg kíváncsi vagy egy napunkra és meglátogatnál minket, jelentkezz az alábbi e-mail címen: peterpanforestkids@gmail.com .
Magyar