Amennyiben nem kap választ kérdéseire, keressen fel bennünket a megadott elérhetőségeken.

1Hova tartozik az erdei óvoda? Milyen módszertant használunk mi? Hogyan hasonlítható össze az itt használt kurrikulum a tanügy által előírttal?
Az erdei óvoda egy alternatív módszertan, (mint a Waldorf vagy a Montessori), amelyben a tanulás a természet által biztosított pillanatok közvetlen eredménye. Ezt hivják Emergent kurrikulumnak/ tantervnek (az erdei óvoda specifikus módszertana). A játék a gyermek munkája, amely a legtermészetesebb hely és idő a tanuláshoz. Hisszük, hogy a gyerekek akkor tanulnak a legjobban, ha megengedjük nekik, hogy érdekeiket, tanulásukat irányítsák, és így a mi tantervünket is. A tapasztaláson alapuló módszertanban a pedagógus támogatja és segíti a gyermeket az érdeklődései felfedezésében, és gyakran „partnerként” vagy vezetőként van jelen a gyermekek számára. A gyerekek szabadban való játszása során sokmindennel foglalkoznak, és erre csatlakozik rá (szükség esetén irányítja) a pedagógus, legyen szó tudás átadásról, konfliktuskezelésről, érzelmek feldolgozásáról. Tulajdonképpen a gyermek érdeklődési körére épül egy saját személyes kurrikulum, ami a tanügy által előírt kurrikulum holisztikus összefoglalása. A legnagyobb különbség a két kurrikulum között az, hogy az erdei óvodában a gyermek fejlődésére, érdeklődési körére van rászabva. Itt a pedagógusnak rendkívüli megfigyelőképességre van szüksége, folyamatos, tudatos követésre. A gyerekek szabadban való játszása során sok mindennel foglalkoznak, és erre csatlakozik rá (szükség esetén irányítja) a pedagógus, legyen szó tudás átadásról, konfliktuskezelésről, érzelmek feldolgozásáról. Tulajdonképpen a gyermek érdeklődési körére épül egy saját személyes kurrikulum, ami a tanügy által előírt kurrikulum holisztikus összefoglalása. A legnagyobb különbség a két kurrikulum között az, hogy az erdei óvodában a gyermek fejlődésére, érdeklődési körére van rászabva. Itt a pedagógusnak rendkivüli megfigyelőképességre van szüksége, folyamatos, tudatos követésre.
2Hány órát vannak a szabadban? Mit játszanak ezek a gyerekek?
Amennyit csak lehet és ez biztonságos rájuk nézve és élvezik is. Nincs olyan, hogy rossz idő, csak rossz felszerelés, öltözet. Legyen szó bármilyen időjárási körülményről. Részünkről az összes benti tevékenység kivihető a szabadba és minden játék helyettesíthető természetes alapanyagú eszközzel. Célunk nyitott játékokat, eszközöket adni a gyerekek kezébe, amivel nem korlátozzuk a kreativitásukat, gondolkodásukat. Ilyen a sárkonyha, barkácsolás, homokozás, erdő, nádas, mező által kínált lehetőségek hada. Emellett kertészkedünk, meglátogatjuk a szomszéd farm állatait. Udvarunkon van egy fedett csűr, ahova az eső és a nap ellen behúzódhatnak a gyerekek. Ugyanitt található a relax sarok, rajztábla, függőágyak, asztalok, természetes eszközök, amelyek mindig a gyerekek rendelkezésére állnak. Zord körülmények között behúzódunk a házba, melynek kialakítása során figyeltünk arra, hogy egyszerű, újrahasznosított eszközök, fa-fém játékok és rengeteg könyv álljon a gyerekek rendelkezésére. Az open-ended játékok hívei vagyunk: egy darab anyag lehet babaruha, tenger, kucko elem, varázsszőnyeg, takaró, stb.
3Milyen speciális öltözet szükséges az erdei ovodába?
Mivel sokszor/sokat vagyunk kint a természetben a réteges öltözködés a legmegfelelőbb. Vízálló, szélálló felső réteg kötelező, illetve az időjárási viszonyoknak megfelelően legyen védekező ruházat, ahhoz, hogy a kinti lét élvezhető legyen: hidegben szükséges a sapka, sál, kesztyű, overall, vízhatlan, meleg csizma, melegben kalap, vállat takaró póló, csukott cipő. Az óvodában kérjük, hogy benti csere ruhát hagyjanak és benti cipőt. A javasolt ruházat átfogó listáját a szülő kézhez kapja a beiratkozáskor.
4Hogyan történik a beszoktatás?
Vannak gyerekek, akik könnyen, mások nehezebben válnak le a szülőkről vagy egyszerűen több időre van szükségük egy új környezethez alkalmazkodni. Kedves szülő, mi mindig szívesen fogadjuk önt, maradjon a gyermekével, játsszon velünk, ha ez valóban szükséges a gyermek beszoktatásához. Mi minden családdal kidolgozunk egy tervet, amely biztosítja, hogy a gyermeke sikeresen csatlakozzon a csoporthoz.
5Mi van a biztonsággal, balesetekkel, zord körülményekkel?
A gyermekek biztonsága és egészsége az ELSŐ helyen van minden körülmény között. Pedagógusaink elsősegély képzésen vettek részt, mobiltelefonon elérhetőek bárhol tartózkodnak, mindig magukkal hordják az elsősegély táskát, illetve az alacsony pedagógus- gyerek arány (1:6) segíti, hogy folyamatosan figyelje hol vannak és mit csinálnak a gyerekek minden alkalommal. Pedagógusaink egy megelőzési- biztonsági protokollt követnek, dokumentálják a baleseteket. Általában, azok a gyerekek, akiknek több tapasztalatuk van a szabadban való játszásban ritkábban sérülnek le, mint azok a gyermekek, akiknek ez nem adódik meg. Ennek oka az, hogy lehetőséget és időt kapnak a valós élet kockázatértékelésének gyakorlására, alapvető motorikus képességek megszerzésére és fizikai korlátok megértésére. Ezek olyan készségek, amelyek a korai életkorban fejlesztve elősegíthetik az egész életen át tartó öntudatosságot és a szabadban való biztonságot! A fent említett készségek megtanulása fokozatosan történik és nincsenek mély vízbe dobva a gyerekek sem fizikailag sem mentálisan. Egy példával élve: az erdei óvodának nem az a célja, hogy kényelmetlenül érezze magát a gyermek, hanem az, hogy megtanulja tudatosítani, hogy mennyire kényelmetlen a helyzet neki, mikor van az a pont, mikor változtatnia kell és merjen döntést hozni a változás érdekében.
6Mi van ha beteg a gyermekem?
Ha a gyermek elég jól érzi magát az óvodában és részt tud venni minden tevékenységben, ideértve a kint töltött időt is, akkor jöhet óvodába. A hányás, hasmenés, láz, levertség vagy kiütéses tünetekkel küzdő gyermekek szüleinek javasoljuk, hogy maradjanak otthon, a fertőzésveszély miatt is. Óvodánknak egyéni politikája van a erre.
7Be tud e illeszkedni a gyerek majd az iskolába ha erdei oviba járt?
Mivel kis csoportlétszámmal dolgozunk, tér és idő van a gyerekek egyéni felkészítésére, sőt, annál sokkal többre. Azokat a készségeket, tudást, amit megkövetel a tanügy sokszor észrevétlen, indirekt módon magukba szívják a gyerekek. Alkalmuk adódik a részletes megfigyelésre, tapasztalásra, kisérletezésre, így érdekeltek is abban amit megtanulnak és ezáltal a lexikális tudás is jobban megmarad. Ha pedagógusaink a gyermek fejlődésében elmaradást látnak akkor segítenek neki. Itt kiemelnénk, hogy a lexikális tudás mellett az érzelmi intelligencia fejlesztésére, a kreativitás, problémamegoldás, konfliktuskezelés és mozgásos készségek fejlődésére is koncentrálunk.
8Meglátogathatjuk az óvodát?
Igen, kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot a hétköznap történő látogatás megszervezése érdekében. Segít nekünk, ha előre egy héttel tudjuk a látogatási szándék idejét. Szeretettel várjuk a gyermeket, a szülőket, a hozzátartozókat. Illetve kövessenek minket Facebook-on, ahol megtudhatják mikor szervezünk tematikus-, nyílt napokat, amikor önöket is beavatjuk az ovi működésébe, felépítésébe, módszertanába.
Magyar