Történetünk

Gyerekeink születtek, így szülővé váltunk. Mindnyájan fontosnak tartottuk, hogy gyerekeink sokat legyenek a természetben és ezzel kapcsolatban minden lehetőséget meg is ragadtunk. Így hozott minket össze a sors és mivel hasonló elveket követünk, minden találkozáskor tovább gondolkodtunk azon, hogy hogyan teremthetnénk gyermekeinknek olyan környezetet, ahol egészségesebbek, boldogabbak lehetnének.

Így jutottunk el az erdei óvoda alapításának ötletéig. Marosvásárhelyen ugyan nem létezik még hasonló, ugyanakkor a skandináv országokban már több mint huszonöt éve működnek erdei óvodák és saját országunkban sem új keletű a dolog. Egyre inkább láttuk a célt, hogy ez az, amit nagyon szeretnénk, ezért pedig minden tőlünk telhetőt meg is tettünk. Mivel mindegyikünknek volt szakmai tapasztalata a gyerekek különböző fejlesztési módszereiben, összeraktuk azt az ideális óvodát, mely szerintünk a leginkább képviseli a gyerekkor tökéletes változatát.

Egyesületünk nevében azért találkozunk Pán Péterrel, mert ez a meseszereplő jól szimbolizálja számunkra a gyermekiességet, mert ő mindig megtalálja az apró dolgokban a csodát, kíváncsi, kalandosnak tekinti a mindennapokat, játékosan áll a dolgokhoz, őszinte, nem veszi fel a társadalom által megszabott maszkokat, egy örök gyerek. Ezeket a tulajdonságokat jó lenne néha ellesni felnőttként is a gyerekektől.
 

Mi az erdei óvoda?

 

Az erdei óvoda kifejezés azokra az óvodákra vonatkozik, amelyek napi szinten a természetben, gyakran az erdőben, oktatják, nevelik – időjárástól függetlenül - a gyerekeket. Ez a gyakorlat annak a megértésén alapszik, hogy a gyerekek jobban tudnak mozogni és játszani a természetben, mint a négy fal között, és hogy már ifjúkorban képesek elsajátítani egyfajta természettudatosságot. Mozgásigényük teret kap, kíváncsiságukat, megismerési vágyukat kifejezhetik és megélhetik, miközben testileg-lelkileg fejlődnek, tudásban gyarapodnak. Mindeközben megtanulják a természet tiszteletét, a természettel való együttélés titkait. Ennek az a feltétele, hogy a nevelés-oktatás épületen kívül történjen.

 

Módszertan

EMERGENT CURRICULUM / (a gyerekek érdeklődéséből kialakuló tanterv):

A tanulás a természet által biztosított pillanatok közvetlen eredménye. Ezt szolgálja a kiemelkedő- önalakító (emergent) tanterv, mely magában foglal minden olyan modellt, amely gyermekek (0-8 éves korig) számára minőségi szabadtéri időt biztosít, mint a tanterv szervezési koncepciója (Larimore, 2016; Sobel, 2014). Egy olyan tantervet követ, amely a gyermekek érdeklődéséből fakad, szezonális eseményekkel teli (Andrachuk et al., 2014; Kenny, 2013; Larimore, 2011; R. Moore & Cosco, 2014; Sobel, 2016; Warden, 2012) és hangsúlyozza a természettel együtt való tanulást, amellett, hogy a természetben vagy a természetről tanulnának. (Larimore, 2018, 2019; Warden, 2015). Ezen kívül a természet-alapú kontextusban a pedagógusok becsempészik indirekt módon az információátadást, tudást, ha helyét látják ennek, illetve együtt tanulnak a gyermekekkel és partneri szinten játszanak.

A pedagógus szerepe:

- Facilitátori szerepet tölt be, a gyermek társaként fedezi fel a körülötte lévő világot, nem kész információkkal szolgál, hanem rávezeti őt, megtanítja a tudás megszerzésére és a problémák megoldásának megtalálására, kíváncsiságát felébresztve.
- Megfigyeli a gyermek szükségleteit és hajlamait, képes kellően rugalmasnak lenni és alkalmazkodni a gyermek igényeihez és egyben a helyzet adta lehetőségekhez.
- Elsődleges fontosságúnak tartja a gyermek és a csapat biztonságát, biztosítva a megfelelő kihívást számukra, képes különbséget tenni a rizikó és veszély között.
- Ismeri a korosztály jellegzetességeit és megfelelő kihívási szintet biztosít úgy egyénileg, mint a csapatnak.
Tervezés minden pillanatban:

•Elősegíti a gyermeket, hogy irányítsa a saját tanulását
•Felhatalmazza a gyermekeket arra, hogy kövessék saját kíváncsiságaikat és érdekeiket
•Lehetővé teszi számukra, hogy kreatívan játszhassanak és fejlődjenek ITT és MOST
•Lehetővé teszi számunkra, hogy támogassuk tanulási folyamataikat; bármelyik pillanatban rugalmasan újratervezhetjük a következő lépéseket
•Teret ad a gyermekek számára a folyamatosság kialakításához

Amikor a gyermekek megválaszthatják, hogy hol, mikor és mit játszhatnak (a szabad játék és pozitív hatásai):

•Ez egy játszás- és helyszín alapú nevelési megközelítés. Fejlődési és nevelési szakemberek egyetértenek abban, hogy a játék az ideális formája a tanulásnak a korai gyermekkorban.
•A szabad játék nincs strukturálva, gyerek által önkéntesen kezdeményezett aktivitás, amely megengedi nekik, hogy a képzeletükre alapozzanak, miközben felfedezik és megtapasztalják a körülöttük lévő világot.
•A spontán játék a gyerek természetes kíváncsiságából, felfedezés iránti vágyából és beleéléséből származik.
•Fejleszti a kreativitást és a kritikus gondolkodást.
•A játszás során belső motiváció lép fel, aminek nagyon fontos szerepe van a tanulási folyamatban.
•Személyes, társadalmi és érzelmi képességeiket fejlesztik általa a gyerekek.
•A rugalmasságot és a magabiztosságot növelik azáltal, hogy függetlenséget és választási lehetőséget kapnak.
Gyerekek fejlődésének követése

A gyermeke előrehaladásának megfigyelése és nyomon követése holisztikusabb, értelmesebb és személyre szabottabb lesz, és a folyamat lehetővé teszi számunkra, hogy jobb munkakapcsolatot alakítsunk ki a szülővel.
Pedagógusainktól előre megegyezett időpontban igényelhető a személyes találkozás visszajelzés adás érdekében.
 

A csapat

Csapatunk erőssége a sokszínűség és különböző téren szerzett tapasztalatok szinergiája. Nemcsak szakmai szempontból figyelünk magunkra, hanem nagy szerepet kap az érzelmi biztonság, amit továbbadunk óvodásainknak. Szeretettel és kedves határozottsággal közelítjük meg a gyerekeket. Hangsúlyt fektetünk a biztonságra (elsősegély képzések), a szakszerűségre (külföldi és belföldi képzéseken való részvétel) és csapatszellemünk táplálására (feedback adás-kapás, együttlétek, megbeszélések).

Mazinger Eszter

pedagógus


Életemnek 18 évét Bereckben éltem, az Ojtozi-szoros kapujában. Kis falumat bejártam az erdőtől a patak partjáig, játszóterem pedig a hátsó udvar volt, tele rejtéllyel és kihívásokkal. Gazdálkodó szüleim jó példával jártak előttem, így hamar beleszerettem a növények, az állatok és a kétkezi munka világába. Nem riadtam vissza az időjárás változó arcától, hanem alkalmazkodtam és soha nem unatkoztam. Megtanultam, hogy a természet sokkal nagyobb és gazdagabb annál, amit szavakkal és képekkel visszaadhatunk róla, de csak bátorsággal fedezhetjük fel. Játszótársaim a szomszéd gyerekek voltak, kicsitől a nagyig, a természet pedig méretre igazított fejlődési teret biztosított számunkra. Mindig is vonzott a gyerekekkel való foglalkozás öröme, de leginkább az óvodások izgalmas világához való tartozás. Tanulmányaimat a Bod Péter Tanítóképzőben, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, óvodai és elemi oktatás pedagógiai szakán végeztem. Ma pedig nincs nagyobb örömöm annál, hogy látom a gyerekek tekintetén az őszinte érdeklődést, a kíváncsiságot. S lehet, hogy el fogják felejteni, amit mondtam, de mindazt, amit láttak, szagoltak, tapintottak és ahogyan közben érezték magukat, azt soha! Szívből kívánom, hogy minden gyerek tudjon inni a természet csodálatos forrásaiból!

Vass Eszter

pedagógus


Gyermekként a kedvenc vakációzásom ott kezdődött, hogy megszökhettem a tömbház falai közül nagyszüleimhez falura. Náluk mindig igazán koszos lehettem. Napi teendőiket végezve tették számomra érdekessé és figyelemfelkeltővé a kétkezi munkát, a gondoskodást, a természet hatalmasságát. Kis kapával a kezemben büszkén léptem a megművelésre váró földekre. Gyerekseregünk egyik fő küldetése az erdő mélyén rejlő forrás kitisztítása volt. Olyan fontosnak gondoltuk szerepkörünket, hogy minden nap ellátogattunk a "százholdas pagonyunkba" ahová felnőtt kíséret be nem tehette lábát. Mindez megtanított figyelni egymásra, észrevenni a természet apró csodáit, a gondoskodást és a lehető legnagyobb belső nyugalomra ösztönzött.

Vass Aletta

pedagógus


Székelykocsárdon nőttem fel. Itt sajnos nincs erdő, de fák vannak. Van folyó is, meg dombok, mezők, madarak, állatok, élettel teli emberek. Természet van. Természetben nőttem fel. Bodzavirág gyűjtés után szaladva, fácánokat figyelve a bokorból, a Marosba fürödve, fára mászva. Szőlőt lopva a szomszéd kihajló ágáról, sárból sütiket készítve, diólevél pénzzel üzletesdit játszva. Befagyott patakocskán korcsolyázva, megfagyott ujjakkal hógolyózva és hason domboldalról szánkózva, és még annyi lenne, hogy addig már fel is nőnék, és ha nem gond, még egy kicsit gyerek maradok. Így érzem magam az oviban, a gyerekek körében. Ezért választottam a pedagógiai líceumot, illetve egyetemen az óvó-tanítóképző szakot is. A Pán Péter ovit nem én választottam, ő választott engem. Hogy továbbra is gyereknek érezhessem magam, akik egymástól tanulnak, együtt játszanak és fedeznek fel új dolgokat, a természetben, ahol egyben, otthon is lehetek.

Nám Andrea Noémi

pedagógus


Egyszer volt hol, nem volt… és kezdődik egy történet. Az én történetem. Marosvásárhelyen születtem és nevelkedtem szerető szüleimmel és testvéremmel együtt egy gyönyörű kertes házban. Csodálatos gyerekkorom volt, folyton a természetben lehettem. Hatalmas kertünk volt, tele gyümölcsfákkal, szőlő ültetvénnyel. Állataink is voltak, amik később a legjobb játszópajtásaimmá váltak. Számomra természetes dolog volt a mindennapi kint lét, a hintázás, édesapám mellett a kertészkedés, az állatok gondozása. A nagyszülők szeretete is körülölelt gyerekkoromban. Falura érkezve felfedezhettem a természet szépségét és változatosságát. A hasonló korú gyerekekkel erdőt, mezőt barangoltunk, falevelet, virágot gyűjtöttünk tavasztól őszig. Télen meg a havas domboldal repített szánkán képzeletünk világába. Megállt az idő, csak a jelenben éreztük magunkat. Végtelennek tűnő határtalanság volt a miénk. Gyerekkorom álomvilágát a saját gyerekeimmel is próbálom megvalósítani. Gyakran kirándulni megyünk újabb és újabb csodákat felfedezni a minket körülvevő természetből. Két gyerekes anyaként fontosnak tartom, hogy a gyerekeim sokat legyenek szabadban, a természetben játszva szabadon, teret engedjenek a fantáziájuknak, hogy egészséges kiegyensúlyozott felnőtté válhassanak. Hálásan köszönöm a Peter Pan Forest Kidsnek a befogadást.

Gál Aliz

alapító tag, elnök


Nagyrészt szabadban töltött gyermekkorom meghatározó volt számomra, melyben állatokkal játszhattam, gondozhattam őket, mocskos lehettem, szabadon mozoghattam és fákra mászhattam. Az akkor tapasztalt őszinte gyermeki lelkesedésem szeretném megtartani és a kalandok keresésében Pán Péter példaképként irányít. Felnőttként, pszichológia egyetemet végezve, még nagyobb helyet kapott az életemben a játékos fejlesztés, a gyermek lélektanának mágikus elemei, a természet közeli gyermekkor fontossága és mindennek ismertem már a szakszerű hatékonyságát is a kiegyensúlyozott, boldog és egészséges fejlődésben. Ennél jobb kombinációt nem is tudnék elképzelni magamnak, mint a természet, gyerek játék és pszichológia adhat a mindennapjaimnak. Szeretném ha minden gyermek igazán gyermek maradhatna! Így tökéletes számomra az erdei óvoda világa!

Blizik Anitta- Picur

alapító tag


Három dolog van, amit ide írok alapító tagként. Fiatal koromban sokszor megszöktem a természetbe, mert az ott felkínált kihívások hada és élettapasztalások szembesítettek önmagammal, képeségeimmel. Ez lett a szakmám is. Felnőttként 2009-ben ismerkedtem meg az outdoor élménypedagógiával, majd outdoor oktatóként vezettem programokat az Outward Bound Romania-nál. Itt arra törekedtem, hogy minél mélyrehatóbb lehetőséget teremtsek a résztvevőknek a kényelmi zónájuk elhagyására, ezáltal tanulva magukról, társaikról és környezetükről. Anyává válás után az motivált, hogy egy olyan természetközeli óvodát alapítsunk, ahol a gyerekeimnek tere és ideje van lenni és a saját ritmusukban, önfeledt játék, tapasztalások által fejlődni ezzel megalapozva életszemléletüket.

Magdás Tünde

alapító tag


Erdővidéken nevelkedtem. Érettségi után két egyetemre is felvételiztem, óvó- tanító képzőbe, valamint színész szakra. A felvételi mindkét helyre sikerült, a döntés pedig nagyon nehéz volt. Végül a Marosvásárhelyi Egyetem színész szakán kötöttem ki ezzel párhuzamosan végeztem az Egyetem Tanárképző Intézetében is. Azért választottam az utóbbit, mert úgy láttam a tanügyi rendszerben olyan elvárások vannak, amelyekkel nem tudnék azonosulni. A színházban a játék lehetőségét fedeztem fel és ezt gyorsan próbáltam gyerekekkel is gyakorlatba ültetni, erre pedig a Talentum Alapítványtól kaptam nagyszerű lehetőséget. Célom, hogy a gyerekek akikkel foglalkozom délutáni tevékenységeimen jól érezzék magukat, játszanak és mozogjanak. Meggyőződésem, hogy a színházi- és drámajátékok nagyban hozzájárulnak a gyermekek olyan készségeinek fejlesztésében, amire az életben igazán szükségük lehet (empatikus, koncentrációs, gondolkodás …). Marosvásárhelyen a legjobban az erdeinkben töltött családi hétvégéink hiányoztak, nem véletlenül kerültünk az alapító tagok társaságába, akikkel minden alkalmat megragadtunk, hogy gyerekeinkkel a természetben lehessünk. Az erdei ovi világa ötvözi az értékrendem fontos elemeit, a természetet, a játékot, az alternatív oktatást, egészséget, környezetvédelmet, családias hangulatot. Ennél jobbat nem kívánhatok a gyerekeimnek és más gyerekeinek sem! Hálás vagyok a Peter Pan Forest Kids Egyesület létezéséért!

Costin Ingrid

Pedagógus


Az Érmelléken nőttem fel, egy kis falucskában, Éradonyban. Gyermekkorom meghatározó része volt, hogy szüleim nagy hangsúlyt fektettek a növénytermesztésre. Már hajnalban láttam őket a kertben vagy a domboldalon a szőlőben dolgozni, és ez a szorgalom mindvégig inspirált. Óvoda és iskola után az én délutánjaim is itt teltek. Aratás után a kukoricaszár kúpok között bujocskázni vagy kukoricát tallózni egy traktor után a tyúkoknak vagy épp fácánokat és vadnyulakat figyelni meglapulva a fűben, közben gesztenyét gyűjtögetve a zsebeimbe, fára mászni vagy a folyóban fürdeni,minden játszótéri élményt felülmúlt. Az őszi szüretre szekérrel mentünk, szinte még most is hallom a ropogó levelek és gallyak reccsenését a kerekek alatt, a friss must ízét pedig sosem felejtem el. Ezek az élmények olyan érzésekkel töltöttek el, amelyek ma is velem vannak és mindig emlékeztetnek arra, hogy mennyi csodát rejt a természet és a vidéki élet. A Péter Pán tagjaként ezt a csodát minden nap újraélhetem és ezért hálás vagyok. Örül a lelkem, hogy ezeket az érzéseket az erdei ovi gyerekei is megtapasztalhatják, erdőn-mezőn barangolva adottak a lehetőségek az önfeledt játékra, tapasztalatok gyűjtésére és egy egészséges, boldog fejlődésre. Az Erdei Óvoda pedig éppen ilyen környezetet teremt, ahol a gyerekek a természet szívében fedezhetik fel a világot és alakíthatják szabadon a saját történetüket.

Zinia Hârșan

Pedagógus


Ha úgy éreztem nem bírom még mindig bírtam egy kicsit, ettől lettem az, aki ma vagyok. Mindig arra törekedtem, hogy legyőzzem a korlátaimat, és mindent megtegyek, ami számomra nehéznek és lehetetlennek tűnik. Szovátán nőttem fel tömbházas gyerekek szomszédságában akikkel sokat játszottunk, s melyre nagy szeretettel gondolok vissza. Gimnáziumi éveimet már Marosvásárhelyen töltöttem, ahol a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban végeztem. Ezt követően döntöttem úgy, hogy ezen az úton haladok tovább. Gyerekkoromtól kezdve az volt a legnagyobb vágyam, hogy pedagógus legyek.Így tanulmányaimat a Babes - Bolyai Tudományegyetem óvodai és elemi oktatás pedagógiája karán folytattam. Amellett, hogy imádom a gyerekeket, még mindig van valami, amit nem tudok nem szeretni, mégpedig a hegyeket. Ezért választottam 2017-ben a marosvásárhelyi hegymentő szolgálatnál az önkéntességet, itt fedeztem fel igazán, mennyire szeretek a természetben, békében lenni és új helyeket felfedezni, új embereket megismerni. Hobbim a túrázás, a síelés és újabban a búvárkodás. Már nagyon várom, hogy elkezdhessem a csodálatos kalandot a Peter Pan Forest Kids-nél.

Kisgyörgy Kinga

Pedagógus


Minden úgy kezdődött, mint a Tündérmesékben…oh mégsem. Kisgyörgy Kinga vagyok, Sepsiszentgyörgyön születtem, számomra a szabadság házonkívül volt, több időt töltöttem kint, mint bent. Szüleimmel minden hétvégén kirándultunk, sátoroztunk. Már kiskoromban óvonéni szerettem volna lenni, mindig óvodásat játszodtam a mackóimmal és a barátaimmal. De a sors úgy hozta, hogy a továbbtanulásom marketin-könyvelési szakra írányult, ezzel egyhuzamban gyógyszerész asszisztensit is elvégeztem. Új hobbym lett, természet és portréfotózás. A szívem visszahúzott az óvodákba így nagyon sokat jártam oda fényképezni. Hétvégenként a kis motrommal már egyedül jártam felfedezni a természet szépségeit. Az utam Marosvásárhelyre vezetett, ide költöztem, hobbym, múltam hátrahagyva. Két gyerekem van. Most jött el az idő, hogy valóra váltsam álmom. Így pedagógia szakon végzek a nyáron. Sokszor elgondolkodok azon, hogy ha másképp történt volna mindez, akkor ugyan ez a családom lenne? Vajon itt lennék most az óvodába és a ti gyerekeitekkel játszanék? Ezt nem fogom megtudni, azt hiszem mindez így kellett történjen. Van egy kedvenc idézetem, ha gondolod olvasd el te is! Aranyosi Ervin: Találd meg a saját utad!
Légy részese a csapatnak.

Az erdei óvodánk azt is meg szeretné tanítani a gyermekeknek, hogy a közösségnek ereje van és összefogással többet érhetünk el. Ebbe a szülőket, önkénteseket is szeretnénk bevonni és lehetőséget adni ennek megtapasztalására.
Örömmel várjuk jelentkezésed meghírdetett kalákáinkon (kövess minket Facebook-on), de részt vehetsz:
-kerti munkákban
-adminisztratív munkákban
-pedagógusi foglalkozások tartásában (pl.zene, környezetismeret, empátia gyakorlása, stb.)

Ha közel érzed magadhoz az erdei óvodánk módszertanát, hangulatát vagy kérdéseid vannak szülőként, pedagógusként, esetleg kíváncsi vagy egy napunkra és meglátogatnál minket, jelentkezz az alábbi e-mail címen: peterpanforestkids@gmail.com .
Magyar